Een dakkapel plaatsen kan op twee manieren, prefab en in het werk timmeren. In beide gevallen zorgt het voor een mooier en energiezuiniger dak en huis. Bekijk de dakkapel offerte
Dakkapel plaatsen 2023
Een dakkapel plaatsen kan al binnen een enkele dag gedaan zijn. Een prefab dakkapel hoeft alleen maar op het dak gemonteerd te worden. Een dakkapel op maat plaatsen kan enkele dagen langer duren.
Het plaatsen is vaak al bij de dakkapel prijs inbegrepen.
Prefab dakkapel
Het merendeel van de mensen gaat voor de prefab dakkapel, omdat het plaatsen van deze soort dakkapel sneller uitgevoerd wordt dan bij een traditionele dakkapel.
Daarnaast liggen deze dakkapel prijzen meestal een stuk lager. De kwaliteit is vaak iets gelijkmatiger, omdat alle prefab dakkapellen in een fabriek onder stabiele omstandigheden geproduceerd zijn.
Maatwerk voor een unieke dakkapel
Aan de andere kant is een in het werk gemaakte dakkapel iets mooier om te zien. Dat komt doordat alle aansluitingen subtieler en gedetailleerder afgewerkt worden. Dit type dakkapel wordt op het dak zelf gebouwd en kun je precies op maat laten maken.
Dit is bijvoorbeeld handig in het geval van een mansardekap of bij een dubbele dakkapel, of een dakkapel tot de vloer. Deze soort dakkapellen plaatsen zal wat langer duren en kost ook wat meer, maar zal wel op jouw wensen zijn gemaakt.
Prijsopbouw van een dakkapel
De prefab dakkapel prijzen zijn ongeveer gelijk aan de kosten van een dakopbouw.
Los van de extra ruimte en het comfort dat een dakkapel kan bieden, verhoogt het ook de waarde van je woning.
Materiaalkosten dakkapel
Het materiaal is een groot deel van de kosten van een dakkapel. Of je een houten dakkapel, kunststof dakkapel of polyester dakkapel wilt laten plaatsen, de verschillende materialen leiden tot een andere prijs. Houten dakkapellen zijn vaak de duurdere optie, maar geven ook een authentieke uitstraling.
Een kunststof dakkapel kopen is daarentegen goedkoper, maar niet iedereen vindt de afwerking daarvan mooi.
Arbeidskosten op een rij
Als je een ervaren vakman inhuurt voor de dakkapel laten plaatsen, weet je zeker dat de klus geklaard wordt. Je zit minder lang met een gat in het dak en het risico op lekkage is zo klein mogelijk. Maar je moet deze manuren natuurlijk wel betalen.
De kosten voor de plaatsing zijn vaak al in de offertes opgenomen, zodat je een geïnformeerde keuze kan maken.
Overige kostenposten
Het afwerken kan ook nog verschillende kosten met zich meebrengen, helemaal als er voor extra opties gekozen wordt. Er moeten ook ramen worden geplaatst in de dakkapel, met de juiste kozijnen erbij.
Kies je hier voor triple glas? Dan ben je duurder uit dan met standaard HR++ glas.
Een volledig kostenplaatje
Ook toevoegingen als vensterbanken, ventilatieroosters en rolluiken zullen een extra kostenpost zijn.
Informeer ook of het sloopmateriaal en bouwafval afvoeren bij de kostprijs is inbegrepen, zodat je niet voor verrassingen zal staan.
Bouwen
Er zijn verschillende manieren om een dakkapel te maken. De meeste mensen laten de kapel plaatsen door een aannemer. Het is namelijk geen eenvoudig karwei, het plaatsen moet haast perfect worden gedaan.
Als je zelf een dakkapel wil plaatsen kan je uit drie verschillende methodes kiezen: vooraf volledig zelf bouwen en plaatsen, een prefab dakkapel laten plaatsen of de dakkapel ter plekke bouwen met een soort bouwpakket.
Zelf doen
Als je ervoor kiest om al het timmerwerk van de dakkapel zelf te doen zal je alle onderdelen los moeten verzamelen. Dat is veel werk en deze soort plaatsing duurt ook erg lang, maar je kunt de dakkapel zo helemaal naar eigen smaak opbouwen.
Door het zelf maken van een dakkapel beslis je over elke losse balk, plank, elk kozijn en het dakbeschot. De dakkapel kan ook precies op maat gemaakt worden.
Bouwpakket
Als je de dakkapel ter plekke bouwt en gaat plaatsen met een bouwpakket maak je eerst een sporenkap constructie van balken en voeg je vervolgens alle buitenbekleding en isolatie aan de dakkapel toe. Een hoge isolatiewaarde is een pluspunt.
Zo’n pakket voor een dakkapel kun je bij een specialist kopen. Er zijn dan een aantal soorten dakkapellen waar je uit kunt kiezen.
Prefab dakkapel
Een prefab dakkapel hoeft niet meer in elkaar gezet te worden. Het is een stuk simpeler en sneller om dit soort dakkapel geplaatst te krijgen, maar je hebt hiervoor wel een kraan nodig.
Het meeste werk is hier al voor je gedaan en het bouwwerk al waterdicht gemaakt. Toch kun je nog steeds zelf de afwerking dakkapel doen om het toch je eigen touch te geven.
Dakkapel in 1 dag laten plaatsen
Indien je een dakkapel laat plaatsen kun je erop rekenen dat de meeste werkzaamheden en plaatsing in slechts 1 dag uitgevoerd worden.
Bouwbedrijven hebben doorgaans maar een paar uur nodig om een dakkapel op te leveren en te plaatsen. Zij maken daarbij dan wel gebruik van een prefab model.
Plaatsen van een dakkapel
Een prefab dakkapel is bij de producent al volledig gemonteerd, ze plaatsen hem alleen nog maar op het dak na het maken van een klein gat. Vervolgens zullen zij de dakkapel zorgvuldig afwerken door bijvoorbeeld loodslabben te monteren.
Loodslabben zorgen voor het waterdicht maken van de dakkapel. Ook zal het afwerken van de dakbedekking en eventuele dakpannen terugleggen hierna snel gedaan zijn.
Hoogste kwaliteit
Als je ervoor gaat om de dakkapel plaatsing door monteurs te laten doen, krijg je vaak het beste resultaat. Ook hoef je dan zelf bijvoorbeeld geen hijskraan te huren, wat ook weer scheelt. Je kunt binnen korte tijd genieten van de extra zolderruimte of daglicht door een badkamer dakkapel te plaatsen, en je weet dan ook zeker dat de plaatsing goed is gegaan.
Door verschillende dakkapel offertes te vergelijken ben je ook verzekerd van een goede dakkapel prijs.
Vergunning
Voordat je een dakkapel op je dak plaatst heb je vaak een vergunning nodig. Het is afhankelijk van de locatie waar je woont. Ga vooraf na of je een omgevingsvergunning moet aanvragen in jouw gemeente voor het plaatsen van een dakkapel in je woonplaats.
Een dakkapel met een schuin dak die aan de voorzijde van het dak geplaatst wordt, zal het vaakst een dakkapel vergunning nodig hebben.
Zonder vergunning bouwen
Als je je aan een aantal regels houdt bij het plaatsen van een dakkapel, zal je bijna nooit een omgevingsvergunning aan hoeven vragen. Het is ook belangrijk dat de plaatsing van de dakkapel juist is. Deze moet minstens een halve meter van de randen van je dak af zitten.
De maximale grootte die je vergunningsvrij mag plaatsen is hierdoor de lengte van je woning min 1 meter.
Veelgestelde vragen
Heb je een vergunning nodig voor een dakkapel?Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakkapel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakkapel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakkapel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakkapel Offertes, Gratis!
Je hebt de tips in tekst gelezen maar de finesses van een nieuwe dakkapel op je dak zitten vaak in de kleinigheden. Je hoort in deze podcast hierover mijn praktijk ervaring hiermee. Zo hoor je precies wat er in de praktijk komt kijken als je ook de uitbreiding op je dak wilt.
- Verbouwen 141 | Hoekdakkapel Verbouwkosten.com 10:23
- Verbouwen 31 | Verbouwing met dakkapel Verbouwkosten.com 08:01
- Verbouw 5 | Dakkapel Verbouwkosten.com 18:53
Externe bronnen:
Bekijk de dakkapel offerte ►
Theo zegt
Hebben jullie een technische constructie voorbeeld tekening te vergeven ?
Bijvoorbeeld van de aansluiting naar de bestaande dakconstructie en de pannen met loodslabben ?
kapel zegt
Dag Theo, wat bedoel je met vergeven?