Voor de bouw van je dakkapel kunnen diverse materialen worden gebruikt. Echter past niet elk soort materiaal bij elk type woning. Het gebruik van moderne materialen als zink en koper passen bijvoorbeeld niet bepaald bij een traditioneel rieten dak.
Welk materiaal dakkapel kun je het beste kiezen?
Misschien ben je op zoek naar een dakkapel met weinig onderhoud of vind je de uitstraling van de dakkapel het meest belangrijk. Traditioneel werd meestal gekozen voor hout, vanwege de warme uitstraling. Tegenwoordig kiezen we echter vaak voor weinig onderhoud. Om die reden is kunststof een van de meest gekozen materialen. Bekijk de dakkapel offerte
Inhoudsopgave:Dakkapel materialen: Hout
Een dakkapel van hout is een echte klassieke optie. Houten materialen werden vroeger al veel gebruikt. Hout heeft een unieke uitstraling door de nerf van het hout. De houtnerf kun je zien als een unieke vingerafdruk.
Een groot voordeel van een houten dakkapel is dat het vrij eenvoudig te repareren is. Kapotte onderdelen worden op een effectieve manier weggehaald en vervangen door een degelijk stuk hout. Een kunststof dakkapel is in dat opzicht een stuk lastiger te repareren. Veelgebruikte houtsoorten bij een dakkapel zijn meranti en red cedar.
De voor- en nadelen van een houten dakkapel
- Eenvoudig te repareren
- Unieke uitstraling
- Makkelijk om op maat te verkrijgen en maken
- Overschilderbaar
- Casco dakkapel modellen en prefab dakkapel modellen zijn makkelijk zelf te bewerken
- Moet regelmatig geschilderd worden
Duurzaam hout en keurmerken
Als je het liefst hout wil gebruiken kun je voor de beste dakkapel het best voor duurzaam hout kiezen voor een duurzame dakkapel. Duurzaam hout is hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Dat wil zeggen dat de bomen zodanig gekapt worden, dat er geen nadelige gevolgen zijn voor de leefomgeving van andere planten en diersoorten.
Er zijn voor houten dakkapellen drie keurmerken die aangeven dat je gebruik maakt van duurzaam hout:
- FSC keurmerk: zorgt wereldwijd voor verantwoord bosbeheer, waarbij de rechten van lokale bevolking en bosarbeiders beschermd worden.
- NBvT: een vakman aangesloten bij de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie maakt gebruik van duurzaam hout.
- Keurhout: beheert verschillende duurzame bossen. Meer hierover lees je op de website van Keurhout.
Sinds een paar jaar zien we dat hout wordt vervangen door dakkapel materialen als aluminium, glazen dakkapellen en kunststof.
Dakkapel materialen: Kunststof
Kunststof is een van de modernste en goedkoopste materialen. Het wordt tegenwoordig veel voor dakkapellen gebruikt. In het begin was het alleen in wit verkrijgbaar. Zo’n witte dakkapel vergeelde na verloop van tijd flink door weersinvloeden. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Een kunststof dakkapel van nu is kleurvast. Bovendien kun je nu kiezen voor een dakkapel van kunststof met houtnerfstructuur. Dat is kunststof dat van een afstandje niet van een houten dakkapel te onderscheiden is. Ook een kunststof dakkapel met borstwering behoort tot de mogelijkheden.
Onderhoud
Kunststof dakkapellen vragen weinig onderhoud. Om het geheel er netjes uit te laten zien is het van belang om de dakkapel af en toe af te nemen met een vochtige doek. Een kunststof dakkapel hoeft niet geschilderd te worden en zal niet rotten. Kunststof is een van de makkelijkste materialen voor een dakkapel.
De voor- en nadelen van een kunststof dakkapel
- In houtlook verkrijgbaar
- Haast geen onderhoud nodig
- Isolatiewaarde is hoog
- Niet overschilderbaar
- Standaardmaten
Een kunststof dakkapel heeft als nadeel dat je het niet zo eenvoudig van kleur kunt veranderen als een houten dakkapel. Bovendien brengt een dakkapel van kleur willen veranderen de nodige kosten mee. Als je echter niet van plan bent om de dakkapel kleur in de toekomst aan te passen is een kunststof dakkapel een uitstekende keuze.
Veel gebruikte vormen zijn Keralit, Polyester en Trespa.
Riet
Een rieten dakkapel kan je woning veel uitstraling geven. Het past perfect bij een woning met een rieten dak. Zo’n rieten dak dakkapel valt nauwelijks op, het is een zeer subtiele toevoeging. Het is een van de meest karakteristieke materialen.
De voor- en nadelen van een rieten dakkapel
- Mooie, karakteristieke uitstraling
- Rieten dakkapel staat chic
- Waardetoevoeging
- Duurder dan een pannendak
- Hogere verzekeringspremie
- Gaat maar 30 tot 35 jaar mee
- Het riet moet een brandwerende behandeling hebben voor de vergunning
Zink
Voorheen werd zink enkel gebruikt om de zijkanten van een dak of schoorsteen af te dichten. Tegenwoordig kan zink gebruikt worden om te zorgen voor dakkapel van hoge kwaliteit. Het wordt op de buitenkant van de dakkapel toegepast. Voorheen werd een zinken dakkapel vaak gecombineerd met kunststof kozijnen, maar tegenwoordig kun je ook kiezen voor kozijnen van zink. Zink is een van de meest veelzijdige materialen voor een dakkapel.
De voor- en nadelen van een zinken dakkapel
- Hoge kwaliteit, waterdicht en kleurvast
- Mooie afwerking
- Geeft je dak een modern uiterlijk
- Zo goed als onderhoudsvrij
- Duurzaam, heeft een levensduur van 100 jaar
- Heeft een hoge isolatiewaarde
- Duur
- De moderne uitstraling past niet bij ieder huis
- Vergunning nodig om een zinken dakkapel aan voorkant te zetten
Koper
Kies je voor een dakkapel van koper? Dan kies je voor de mooiste en de duurste variant. Een koperen dakkapel wordt met name gekozen om zijn luxe uitstraling, het onderhoudsvrije aspect en de hoge isolatiewaarde.
De voor- en nadelen van een koperen dakkapel
- Zeer luxe uitstraling
- Onderhoudsvrij
- Hoge isolatiewaarde
- Waterdicht
- Duurzaam, heeft een levensduur van 80 jaar
- Duurste variant
- De uitstraling past niet bij ieder huis
- Vergunning nodig om een zinken dakkapel aan voorkant te zetten
Dakbedekking EPDM
Het platte dak van een dakkapel wordt veelal bekleed met EPDM dakbedekking. EPDM is een hightech synthetisch rubber. Het is een synthetische variant van een natuurlijke rubbersoort. Hierdoor heeft het unieke eigenschappen en is het geschikt voor een dakkapel.
Deze dakbedekking wordt op maat gesneden aan de hand van opgegeven maten. Dat is bijvoorbeeld anders bij dakleer, waarbij het ter plaatse op de dakkapel gebeurt. Het zal in één stuk worden bovenop de dakkapel aangebracht, waardoor je geen kans loopt op extra dakkapel lekkage kosten.
Deze dakbedekking maakt het zelfs mogelijk een groene dakkapel te maken. Een groen dak is begroeid met planten.
De voor- en nadelen van EPDM dakbedekking
- Dakbedekking van hoge kwaliteit
- UV-bestendig en waterdicht
- Levensduur van 50 jaar
- Milieuvriendelijk
- Blijvend flexibel
- Onderhoudsvrij
- Recyclebaar
- Wortelbestendig
- De dakconstructie moet het water voor een groene dakbedekking kunnen dragen
Beglazing
HR++ glas (hoogrendementsglas) is tegenwoordig de meest populaire glassoort voor een dakkapel. Het is geliefd om de hoge isolatiewaarde. HR++ glas is isolerend dubbelglas. Het bestaat uit twee glasplaten die door een afstandhouder (metalen kader in dit geval) aan de rand van het glas, om glasplaten uiteen te houden. De randen van het glas zijn afgesloten met een speciale kit, waardoor er een gesloten eenheid ontstaat. De ruimte tussen het glas wordt bij standaard dubbel glas gevuld met lucht.
Door HR++ glas toe te passen in de dakkapel zorg je ervoor dat er zo weinig mogelijk warmte verloren gaat. Een slecht geïsoleerde dakkapel op een verder goed geïsoleerd huis zou een groot minpunt zijn. Het glas kan bij dakkapellen in verschillende materialen toegepast worden.
Hoe goed HR++ glas isoleert kun je zien aan de U-waarde in de tabel. Hoe lager deze waarde, hoe beter de isolatie.
Soort glas | Afbeelding | Isolatiewaarde/U waarde |
---|---|---|
Standaard dubbel glas | 2,7 | |
HR | 1,7 - 2,0 | |
HR+ | 1,3 - 1,6 | |
HR++ | 1,2 | |
HR+++ | 0,5 - 0,9 |
De voor- en nadelen van hoogrendementsglas in een dakkapel
- De stookkosten dalen
- Beperkt warmteverlies
- Verkrijgbaar met een zonwerende optie
- Vele vraag maakt de aankoopprijs lager
- Hoog comfort, aangename temperaturen in huis
- Aanschafkosten liggen hoger dan bij enkel en gewoon dubbel glas
- Condensvorming aan buitenzijde met name in herfst- en wintermaanden
- Minder lichtinval door metalen filmlaag in het glas
Als ramen in de dakkapel goed geïsoleerd zijn zorgt dit al voor een kostenbesparing van tot wel 20% op je energierekening. Glas met een hoge isolatiewaarde in een dakkapel isoleert 2 tot 3 keer beter dan gewoon dubbel glas en 4 tot 5 keer beter dan enkel glas. Bekijk ook onze handige dakkapel calculator.
Veelgestelde vragen
Wat kost een houten dakkapel?Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakkapel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakkapel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakkapel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakkapel Offertes, Gratis!