Op de zolder zorgen schuine daken voor minder ruimte. Het is zonde om die ruimte niet optimaal te benutten. Het plaatsen van een dakkapel op zolder creëert extra ruimte. Bekijk de dakkapel offerte
Wat kost een dakkapel op zolder?
Een dakkapel bouwen op zolder brengt natuurlijk kosten met zich mee. Zo heb je de aanschafprijs voor de dakkapel zelf en kosten voor de plaatsing. De gemiddelde kosten liggen tussen de € 7.900 en € 12.000, inclusief montage en btw. Hoeveel je uiteindelijk betaalt, is onder andere afhankelijk van de soort dakkapel, het materiaal en je huidige dakconstructie.
Dakkapel plaatsen op zolder
Het plaatsen van een nieuwe dakkapel maakt de zolder een stuk praktischer. Een dakkapel biedt veel voordelen en vele mogelijkheden, waaronder meer ruimte en extra daglicht. Hierdoor kun je je zolderkamer omtoveren tot een ruime slaapkamer, werkkamer of een andere gewenste ruimte. Is de dakkapel geplaatst, dan kunnen spullen makkelijker opgeborgen worden.
Aandachtspunten dakkapel op zolder
Bij het plaatsen van een dakkapel zijn er een aantal zaken die je moet afwegen, zoals de hoeveelheid extra ruimte en licht die je wenst. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de kosten voor dakkapel plaatsen een stuk hoger liggen dan bij een dakraam plaatsing. Bovendien is het belangrijk om de visuele waarde van je huis te blijven behouden. Dit is vooral belangrijk bij dakkapellen op oudere panden, denk hierbij aan een dakkapel van een oude boerderij.
Dakkapel laten plaatsen door een specialist
Een dakkapel is een onderdeel van je dak, waardoor de aansluiting tussen dak en dakkapel heel precies moet zijn. De aansluiting moet waterdicht zijn en ook zo blijven. De rest van de afwerking is ook erg belangrijk, om vochtproblemen te voorkomen. Overweeg dus om een dakkapel te laten plaatsen door een professionele dakwerker.
Voordelen van een dakkapel
Een dakkapel is een goede investering. Het kost wat, maar je krijgt er ook een hoop voor terug. Naast extra ruimte en daglicht, zijn er nog een hoop andere dakkapel voordelen. Denk hierbij aan:
- Goede isolatie en hoge isolatiewaarde
- Verse lucht die gecirculeerd wordt
- Mooi uitzicht naar buiten
Daarnaast creëert een dakkapel staruimte op een plek waar je normaal gesproken niet kan staan. Je kunt recht staan onder het schuine dakvlak. Voor een goede afwerking aan de binnenkant van de dakkapel kun je een aannemer in de hand nemen die de zolder om kan toveren tot jouw droomkamer.
Nadelen dakkapel op zolder
Een nadeel bij het plaatsen van een dakkapel is de kostprijs. Het is al snel twee tot drie keer duurder om een dakkapel te plaatsen in vergelijking met het plaatsen van een dakraam. Er komt ook flink wat onderhoud kijken bij het hebben van een dakkapel. Wanneer je dit niet goed bijhoudt, kunnen er lekkages, vochtproblemen en rot ontstaan. Een ander nadeel is dat je in sommige situaties bij het plaatsen van een dakkapel een vergunning nodig hebt.
Soorten dakkapellen voor de zolder
Er zijn twee soorten dakkapellen. Zo heb je een traditionele dakkapel. Dit type dakkapel wordt handmatig door timmermannen geplaatst. Het andere type dakkapel is een zogeheten prefab dakkapel. Deze constructie van een dakkapel wordt in de fabriek gemaakt. Deze moderne dakkapel biedt veel gemak bij het plaatsen van de dakkapel. Het enige wat je nodig hebt, is een hijskraan. Het geeft tijdwinst bij plaatsing en de afwerking verloopt gemakkelijker.
Materialen: kunststof of houten dakkapel
Dakkapellen zijn er in verschillende soorten en maten. De veelvoorkomende materialen zijn een kunststof dakkapel en een houten dakkapel. Een kunststof dakkapel is aan de buitenkant al helemaal afgewerkt, dat scheelt weer een extra klus.
Wanneer je voor een houten dakkapel kiest, is de dakconstructie direct wind- en waterdicht. De afwerking moet dan wel nog gedaan worden. Een houten dakkapel moet je aan de buitenkant schilderen, of laten schilderen. Doe dit zo snel mogelijk, zodat het schilderwerk direct kan drogen.
Dakkapel op zolder vergunningsvrij
Wil je een dakkapel plaatsen, dan moet je hiervoor in bepaalde situaties een vergunning aanvragen. Dit proces kost vaak wel wat tijd. Een vergunningsvrije dakkapel is ook mogelijk, maar dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Houd er rekening mee dat elke gemeente zijn eigen regels hanteert.
Factoren zoals de hoogte en breedte van de dakkapel spelen hierbij een rol. Het hangt er ook vanaf of je de dakkapel aan de achterkant of voorkant van je huis wil plaatsen. In bepaalde gevallen heb je een omgevingsvergunning nodig, bijvoorbeeld wanneer je woning aan een openbaar toegankelijk gebied ligt.
Dakraam als alternatief
Wanneer het plaatsen van de dakkapel niet vergunningsvrij kan en je een goed alternatief wil, kun je dakramen op zolder overwegen. Met deze ramen heb je toch natuurlijk licht, ventilatie en wat uitzicht. Je hebt echter geen extra oppervlakte met een dakraam.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakkapel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakkapel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakkapel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakkapel Offertes, Gratis!